Opis
Odporność dziecka budujemy już od jego urodzenia, a nawet od momentu poczęcia, bo zdrowie matki i przebieg ciąży mają na tę odporność ogromny wpływ. Wrodzonych, zapisanych w genach niedoborów odporności jest niewiele – większe znaczenie ma rodzaj porodu (natu-ralny – drogami rodnymi czy cięcie cesarskie) oraz karmienie piersią. Dla niemowlęcia najlepszym pokarmem jest mleko matki. Wprowadzanie pierwszych pokarmów stałych nie powinno nastąpić wcześniej niż po 6. miesiącu życia – oczywiście starając się unikać żywności przetworzonej już od pierwszych lat życia naszego dziecka.
Nie tylko wirusy i bakterie są przyczyną chorób. Zaburzona równo-waga kwasowo-zasadowa, niedobór minerałów i witamin to sprzyjające środowisko w organizmie dziecka do rozwoju wielu chorób.
Spis treści
1. Wstęp
2. Odporność a nieszczelne jelita
3. Co to jest mikrobiota?
4. Kiedy podawać dzieciom probiotyki?
5. Jak karmienie piersią wpływa na odporność?
6. Jak żywić dzieci, żeby nie chorowały?
7. Czy możemy polegać na żywności jako jedynym źródle witamin?
8. Czy alergia może być przyczyną nawracających infekcji?
9. Równowaga kwasowo-zasadowa, czyli alkaiczny styl życia
10. Przeziębienie czy grypa?
11. Pszczela apteczka
12. Bibliografia i źródła