Skip to main content

Celiakia

Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, na którą cierpi około 3% ludzi na świecie. Ludzie ci nie mogą właściwie trawić glutenu.

Gluten to białko roślinne, które występuje w produktach z pszenicy, żyta, jęczmienia i innych zbóż.

Co się dzieje jeśli człowiek z celiakią je pokarmy zawierające gluten, jak pszenny chleb, makaron, naleśniki, ciasta i wiele, wiele innych, bo gluten czai się nawet w produktach, których nigdy byśmy nie posądzali, że go zawierają np. parówki, pasztety, słodycze, desery.

Dochodzi do stanu zapalnego w jelicie cienkim i zniszczenia śluzówki jelita, co prowadzi do spłaszczenia i zaniku kosmków jelitowych. Przez tą śluzówkę powinno wchłaniać się wszystko, co strawiliśmy a potrzebne jest nam do życia – czyli aminokwasy pochodzące z białek, glukoza, tłuszcze, witaminy i minerały… Czterech na pięciu pacjentów z tą chorobą przez wiele lat może nie być zdiagnozowanych. Pacjenci z chorobami autoimmunologicznymi takim jak cukrzyca typu 1, choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty, często też zapadają na tą chorobę.

Objawy celiakii ze strony układu pokarmowego to: bóle brzucha, brak apetytu, zaparcia i biegunki, nudności i wymioty, cuchnące, pływające stolce, niedobór wagi

Objawy ze strony innych narządów: zaburzenia rozwoju, niedowaga i niedobór wzrostu,anemia z niedoboru żelaza, krwawienia z nosa , bóle i choroby kości , bóle mięśni i stawów, cukrzyca typu 1, przebarwienia na zębach, słabe szkliwo, zmiany na skórze (choroba Dhuringa), egzema, wypadanie włosów, migreny, zaburzenia zachowania, depresje, rozdrażnienie, problemy z nauką, schizofrenia

PACJENCI Z CELIAKIĄ MUSZĄ PRZEZ CAŁE ŻYCIE UNIKAĆ POKARMÓW ZAWIERAJĄCYCH GLUTEN.

Niewidzialny świat pasożytów

Niewidzialny świat pasożytów jest często ignorowany zarówno przez pacjentów jak i lekarzy. Uczeni twierdzą, że 95 procent społeczeństwa na świecie jest zarażonych jednym lub kilkoma pasożytami. W Polsce zarażonych owsikami jest 90 procent ludności, włosogłówką 80 procent, glistą 50 procent, a zakażenie lambliami spotykamy już u niemowląt.

Lista objawów wynikających z zakażenia pasożytami jest długa. Najczęstsze z nich to: utrata apetytu, bóle brzucha, zgrzytanie zębami, spadek wagi, podkrążone oczy, swędzenie odbytu, zapalenie sromu i pochwy, wzdęcia i wymioty, biegunki, cuchnące stolce, przewlekły katar i kaszel, problemy ze skórą, nadpobudliwość, spadek energii.

U dzieci zarażonych pasożytami występuje spadek odporności. Dlatego we wszystkich chorobach przewlekłych, przebiegających z objawami „zarobaczenia” (zespoły złego wchłaniania, astma, egzema, zespół chronicznego zmęczenia, cukrzyca, zapalenie stawów, zapalenie trzustki, a nawet rak) powinno się brać pod uwagę inwazję pasożytami i przeprowadzić odpowiednie badania i leczenie. Takiemu leczeniu musi się poddać cała rodzina. Konieczne jest wtedy wprowadzenie diety z ograniczeniem cukru, białego pieczywa, mleka i jego przetworów oraz rygorystyczne przestrzeganie higieny.

Autyzm, ADD, ADHD

CEASE (Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression) to terapia opracowana przez holenderskiego lekarza oraz homeopatę – Tinusa Smitsa. Stworzona została głównie z myślą o pacjentach autystycznych, choć z czasem jej zastosowanie stało się dużo szersze. CEASE opiera się na założeniu, iż autyzm jest spowodowany nagromadzeniem toksyn (stresorów) w korze mózgowej. Nagromadzenie toksyn może prowadzić do osłabienia odporności oraz zaburzeń neurologicznych. Przejawia się to w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Akumulacja toksyn u osób podatnych może powodować problemy rozwojowe oraz behawioralne.

CEASE jest terapią izopatyczną, która jest formą homeopatii. Preparaty izopatyczne tworzone są zgodnie z homeopatyczną zasadą rozcieńczenia oraz dynamizacji. Izopatia polega na tworzeniu substancji leczniczej pochodzącej dokładnie z tej samej substancji, która wywołała chorobę (np. aluminium, rtęć, antybiotyk, czy każdy inny lek).

Odtruwanie organizmu przy wykorzystaniu metody CEASE poprzedzone jest dogłębnym wywiadem po to, aby określić która z toksyn wywołała objawy u konkretnego pacjenta. Często jest tak, że za zatrucie organizmu odpowiada więcej substancji, co oznacza, iż proces odtruwania będzie prowadzony etapami. Przed rozpoczęciem terapii zawsze stosuję kurację naprawczą jelit, likwiduję dysbiozę i poprawiam pracę narządów, które są odpowiedzialne za odtruwanie, czyli wątroby i nerek. Doskonale sprawdza się na tym etapie metoda Aktywnego Odżywiania Komórkowego, która umożliwia zarówno oczyszczanie komórek z toksyn, jak i dobranie właściwych, naturalnych suplementów (więcej na ten temat w zakładce Aktywne Odżywianie Komórkowe). Długość terapii jest sprawą bardzo indywidualną. Każdy przypadek jest inny, począwszy od ilości toksyn, a skończywszy na odporności organizmu i jego zdolności do oczyszczania. Pacjent pozostaje w stałym kontakcie z lekarzem . Wprowadzam również dietę „3 x bez”: bez nabiału, bez pszenicy (a nawet glutenu), bez cukru. Każdy rodzic otrzymuje e-book z podstawowymi zaleceniami na temat tej diety. Idealne jest wprowadzenie diety na podstawie badań nadwrażliwości pokarmowe IgG i uzupełnienie flory bakteryjnej jelit na podstawie badania flory bakteryjnej stolca. Obydwa badania wykonują specjalistyczne laboratoria. Bardzo istotna w całym procesie odtruwania jest dokładna obserwacja pojawiających się nowych objawów (fizycznych i psychicznych). Pozwala ona określić skuteczność prowadzonych działań terapeutycznych oraz ustalić dalszy plan działania.

Alergie

Alergia to nieprawidłowa reakcja organizmu na różne substancje – pyłki, pokarmy, kurz, środki chemiczne. Słowo to pochodzi od greckiego alios i ergos, czyli „inny” i „reakcja”. Manifestuje się objawami ze strony prawie wszystkich narządów, które mogą też wynikać z powodu innych chorób niż alergia takimi jak: katar, kichanie, duszność, kaszel, świąd skóry i wysypki, biegunki, wzdęcia, wymioty, rozdrażnienie, senność, zmęczenie, bóle głowy.

Alergeny, czyli substancje, na które źle reagujemy dzielą się na trzy podstawowe kategorie:

  • substancje wziewne
  • pokarmy (i wszystko, co przez przewód pokarmowy dociera do jelit)
  • substancje chemiczne

Alergeny wziewne, czyli wszystko, co wdychamy z powietrzem – pyłki roślin, sierść zwierząt, roztocza, pleśnie. Osadzają się na śluzówkach oczu, nosa, gardła, krtani i oskrzeli dając objawy ze strony spojówek i dróg oddechowych.

Alergeny pokarmowe – każdy pokarm może wywołać uczulenie a najczęściej są to pokarmy najczęściej jadane i najbardziej przetworzone – mleko i wszystko, co od niego pochodzi, pszenica czyi jasne pieczywo, ciasta, makarony, kaszka manna i wszelkie dodatki do tych produktów ( barwniki, konserwanty, itp.)

Substancje chemiczne – kosmetyki, perfumy, farby, lakiery, dym tytoniowy, proszki i płyny do prania

Alergia na leki – reakcje są nagłe i czasem groźne dla życia

Alergia na inne organizmy – na przykład na pasożyty i Candidę

Dawniej alergię łączono tylko z takimi jednostkami chorobowymi jak katar sienny, astma, egzema, czyli atopowe zapalenie skóry, pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy ( obrzęk Quinkego), reakcje na użądlenia owadów i reakcje na pokarmy, które pojawiają się w przeciągu 24 godzin po jego spożyciu. Wywołuje ona pojawienie się przeciwciał IgE w krwi pacjenta i na tej podstawie możemy ją zdiagnozować i różnicować z innymi chorobami o podobnych objawach. Obecnie do reakcji alergicznych można także zaliczyć tzw. nadwrażliwość typu III związana z podwyższonymi poziomami przeciwciał IgG swoistymi dla alergenów pokarmowych. Często przyczyną nadwrażliwości pokarmowej IgG są nieszczelne jelita.

Skłonności do chorób alergicznych IgE dziedziczymy po przodkach w genach, ale czy choroba zakodowana w tych genach się rozwinie, zależy od środowiska. Czyli to, czym oddychamy, co pijemy, co jemy, czym się myjemy, czym sprzątamy i jaki tryb życia prowadzimy jest czynnikiem wyzwalającym. Objawy alergii IgE są bardzo podobne do objawów nadwrażliwości IgG .Ważne jest zbadanie właśnie obecności tych przeciwciał z krwi aby wdrożyć właściwe leczenie.

Nadwrażliwości pokarmowe

Coraz częstszą przyczyną chronicznych, nawracających problemów zdrowotnych jest ukryta nadwrażliwość pokarmowa, zwana powszechnie nietolerancją pokarmową.

U podłoża opisywanych reakcji leży wytworzenie swoistych przeciwciał IgG i IgA względem niektórych pokarmów. Reakcja opóźniona oznacza, że czas jaki upływa pomiędzy spożyciem alergizującego pokarmu, a wystąpieniem objawów, wynosić może od 8 do 96 godzin. Z uwagi na opóźnienie reakcji, samodzielna identyfikacja uczulających pokarmów, jest praktycznie niemożliwa. Przyczyną opisywanych nadwrażliwości pokarmowych jest uszkodzenie bariery jelitowej ( nieszczelne jelita ) W konsekwencji, niewystarczająco rozłożone cząstki pokarmowe przenikają do krwioobiegu i aktywują odpowiedź immunologiczną, a co za tym idzie, rozwój stanu zapalnego w organizmie.

Objawy utajonej nadwrażliwości pokarmowej mogą być różne:

  • dolegliwości przewodu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki, mdłości, reflux żołądkowo-jelitowy)
  • zespół metaboliczny (nadwaga, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze
  • zmiany skórne (atopowe zapalenie skóry, trądzik, łuszczyca, świąd skóry, pokrzywka)
  • zaburzenia nastroju, depresja
  • anemia
  • nasilenie stanu zapalnego w chorobach autoimmunologicznych (nieswoiste zapalenia jelit, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, celiakia)
  • zaburzenia ze spektrun autyzmu
  • ADHD
  • migreny

Test FoodScan (USBiotek) jest unikatowym badaniem umożliwiającym pełną diagnostykę utajonych reakcji na pokarmy (panele na 96 i 112 składników pokarmowych).

Badanie mikroflory jelitowej MikroFloraScan i MikroFloraScan PLUS to kompleksowa ocena wybranych bakterii i grzybów w przewodzie pokarmowym oraz ocena parametrów stanu zapalnego Na podstawie wyników tych badań opracowuje się skuteczną i efektywną terapię pro i prebiotyczną oraz układa indywidualnie dobraną dietę i zaleca leki uszczelniające błonę śluzową jelit.

Candida

Candida jest najczęściej występującym w organizmie ludzkim chorobotwórczym grzybem. Można go znaleźć głównie w przewodzie pokarmowym. Jego umiarkowana ilość jest uznana jako fizjologiczna norma. Jednak jeśli grzyb znajdzie sprzyjające warunki, zwiększa się jego ilość, a wtedy staje się przyczyną wielu dolegliwości, a nawet przewlekłych chorób. Sprawia wiele trudności w leczeniu zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Powszechnie znany grzybek, może produkować toksyny, które u dzieci z obniżoną odpornością mogą powodować trwałe zniszczenie systemu obronnego organizmu, a nawet atakować mózg.

Nadmierna antybiotykoterapia, stosowanie leków hormonalnych czy przeciwzapalnych, dieta bogata w cukier i produkty przetworzone, sprzyja ekspansji grzyba.

Najczęściej spotykane objawy Candidy u dzieci:

  • zatwardzenia, wzdęcia, biegunki lub ich kombinacje
  • silne pożądanie słodyczy, chleba, unikanie kwaśnych pokarmów, warzyw i białek
  • obrzęk na twarzy, ciemne obwódki pod oczami
  • zapach acetonu z ust, wymioty z niestrawionym jedzeniem
  • skłonności do aft w jamie ustnej, pleśniawek, nawracającej opryszczki
  • odparzenia wokół odbytu, strumień pieluszkowy
  • u dziewczynek swąd sromu
  • powtarzające się infekcje ucha i górnych dróg oddechowych
  • nadpobudliwość po spożyciu słodyczy (około 15- 20 minut) przechodząca w senność
  • ataki euforii, zachwianie koordynacji, agresywność

Uszkodzenie ściany jelit przez Candidę umożliwia wnikanie toksyn do krwiobiegu. Tzw. „nieszczelne jelita” często prowadzą do alergii i nietolerancji pokarmowych, migren i bólów mięśniowych.

Candida może też być przyczyną zapaleń pęcherza, nieregularnych miesiączek, bólów stawów, astmy, zapalenia zatok, grzybiczych infekcji skóry i paznokci oraz przewlekłego zmęczenia.

Aktywne odżywianie komórkowe

Komórka, to podstawowa jednostka strukturalna naszego organizmu. W celu jej optymalnego funkcjonowania potrzebuje energii, tlenu, wody, ale również witamin, minerałów, oligoelementów, dobrych kwasów tłuszczowych i niezbędnych aminokwasów. Wystarczy, że zabraknie chociaż jednego z nich i komórka zaczyna cierpieć, a organizm chorować. Celem aktywnego odżywiania komórkowego jest przywrócenie jej prawidłowego funkcjonowania poprzez dostarczenie składników niezbędnych do odzyskania zdrowia i dobrego samopoczucia. Terapia przebiega w 2 etapach:

Etap 1 – Detoksykacja

  • usunięcie z organizmu wszystkich toksyn, które mogą obciążać komórkę i ich neutralizacja
  • oczyszczenie i stymulacja organów usuwających toksyny z organizmu (wątroba, nerki, skóra)
  • przywrócenie równowagi w jelitach

Etap 2 – Naprawa

  • dostarczenie komórce niezbędnych składników odżywczych
  • usprawnienie metabolizmu
  • wzmocnienie jej działania

Opracowano program, który pozwala określić indywidualnie dla każdego pacjenta, na podstawie szczegółowego wywiadu dotyczącego jego aktualnych dolegliwości, stylu życia i diety niedobory składników odżywczych.

Pacjent otrzymuje zalecenia na 3 miesięczną kurację, szczegółowe informacje na temat składu zaleconych suplementów oraz propozycje diety dobranej do zaburzeń. W trakcie kuracji lekarz pozostaje w stałym kontakcie z pacjentem i ze specjalistami z laboratorium NUTERGIA. Po zakończeniu kuracji wskazane jest ponowne wykonanie badania i ewentualne wprowadzenie zmian w dalszym leczeniu.

Surowce do produkcji preparatów są pochodzenia naturalnego, bez GMO, podlegają też rygorystycznej kontroli na zawartość pestycydów i metali ciężkich. Kontrole jakości przeprowadzane są na wszystkich etapach produkcji.Zrównoważony skład produktów wykorzystuje synergię działania poszczególnych składników. Uważam, że jest to doskonałe rozwiązanie w doborze suplementów, stosowane od dawna w wielu krajach na świecie . Pomaga indywidualnie dobrać wspomaganie leczenia wielu chorób.

Wywiad przeprowadzamy online lub w trakcie wizyty w gabinecie.

Ciąża

Ciąża to początek pierwszego tysiąca dni życia Twojego dziecka (licząc od poczęcia), kiedy możesz zaprogramować jego zdrowie i rozwój na kolejne lata a nawet na całe życie.

Idealnie, jeśli ciążę możesz zaplanować, ale nawet, jeśli jej nie planowałaś to nie jest nigdy za późno żeby pomyśleć, co zmienić w swoim stylu życiu właśnie teraz, kiedy dowiedziałaś się, że będziesz mamą.

Zastanowimy się

  • co może wpłynąć na przebieg ciąży, porodu
  • co może naszemu potomkowi zaszkodzić
  • jakie zrobić badania
  • jak właściwie się odżywiać i jakie brać witaminy.
Doświadczona położna poradzi

  • jak walczyć z dolegliwościami w okresie ciąży
  • jaki sport uprawiać
  • jak zadbać o ciało
  • jak przygotować się do karmienia piersią
  • jak przygotować się do porodu
  • jak sobie pomóc w czasie porodu

Okres połogu i pierwszy miesiąc życia naszego dziecka jest często dużo trudniejszy od ciąży ale trwa znacznie krócej. Warto też się do niego przygotować.

Pomożemy mamie

  • cieszyć się macierzyństwem
  • szybko wrócić do sił
  • uniknąć problemów z piersiami przy karmieniu piersią
  • leczyć kolki niemowlęce
  • ułożyć dietę, żeby nie szkodzić dziecku i sobie

Nawracające infekcje dróg oddechowych

Infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych, zatok i ucha środkowego to choroby z jakimi najczęściej zjawiają się w moim gabinecie mali pacjenci. Do rozwoju tych chorób dochodzi w przypadku kontaktu z wirusem lub bakterią a główną przyczyną jest spadek odporności. Jeżeli infekcje te powtarzają się bardzo często a większość z nich kończy się zastosowaniem antybiotyku warto zastanowić się jak podnieść tą odporność. Niewątpliwie na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego ma wpływ stan jelit dziecka i równowaga pomiędzy bakteriami jakie w nich bytują, właściwe odżywianie i suplementacja.