Skip to main content
Aktualności

NIETOLERANCJE I NADWRAŻLIWOŚCI POKARMOWE

Każdy pokarm może wywołać niepożądane reakcje a najczęściej są to pokarmy jadane codziennie i najbardziej przetworzone – mleko i nabiał, pszenica (czyli jasne pieczywo, ciasta, makarony, kaszka manna) oraz wszelkie dodatki do tych produktów ( barwniki, konserwanty, itp.).

Reakcje te to między innymi nadwrażliwość  typu III związana z podwyższonymi poziomami przeciwciał IgG i IgA w krwi, swoistymi dla alergenów pokarmowych. Przeciwciała są przyczyną przewlekłego stanu zapalnego, jaki powstaje w  jelitach i tkankach całego organizmu.  Niewątpliwie ma to związek z nieszczelnością jelit .Co ciekawe, nadwrażliwości pokarmowe IgG zależne mogą dawać reakcje ze strony nie tylko jelit, ale także ze strony błon śluzowych dróg oddechowych ( nieżyt nosa, kaszel, astma), ze strony skóry ( świąd, wysypki, suchość), układu nerwowego ( ADHD, bóle głowy, senność, przewlekłe zmęczenie).

Przewlekły stan zapalny, który się tli w organizmie dziecka i jest ciągle podtrzymywany przez codzienne spożywanie pokarmów, które mu szkodzą, może być przyczyną innych przewlekłych chorób jak otyłość, choroba Hashimoto, RZS ( reumatoidalne zapalenie stawów), nieswoiste zapalenia jelit, bielactwo, łuszczyca i wiele innych.

Nietolerancje pokarmowe polegają na braku lub niedoborze enzymów , które rozkładają takie substancje jak histamina ,fruktoza czy laktoza, obecne w wielu pokarmach. Objawy występują już kilka minut po spożyciu nieakceptowanego pokarmu.Pojęcia te są bardzo często mylone i choć obie te choroby mają związek z niewłaściwą reakcją na pokarmy , ich diagnostyka i leczenie są zupełnie inne.